тип на проекта

АПАРТАМЕНТ VU8

локация

СОФИЯ

година на изпълнение

2021

обща площ

180 м2

Както обещахме, отваряме вратата на дом, който реализирахме съвсем скоро. Клиентите отново ни се довериха за цялостносто изпълнение на проекта, за което благодарим.

 

Характерно за жилището е просторът, който се усеща във всички помещения. Функционалното разпределение бе подобрено и бяха удовлетворени всички изисквания на клиентите. Интересното тук, че ползвателите на апартамента обитаваха жилището преди нашата намеса и имаха възможността да осъзнаят функционалните недостатъци на предходното жилищно пространство. Тъй като апартаментът е със западно изложение, важна задача бе да създадем максимално светло пространство, което допълнително да акцентира върху светлината. Използването на различни текстури и цветови комбинации допринесе за логичното отделяне на функционалните зони на жилището. В същото време създава динамика и контраст, които търсихме да създадем в отделните зони. Тъй като дневната не е с правилна форма, за нас бе важно тази геометрия да се усети и чрез промяна на материалите и цветовете.

 

Относно функционалната организирация, основен елемент играе холната секция, която се развива по цялото продължение на стената, която разделя дневния от нощния тракт. Използвайки еднакви модули, съобразени с размера на коридора към спалните, успяхме да интегрираме скрита плъзгаща се врата, която да ги отделя при необходимост.

 

Кухнята е решена изключително функционално и практично. Централният сив обем, разделящ кухнята от дневната зона, е разделен на различни функции, в зависимост от зоната, която обслужва- от страната на кухнята са скрити хладилник, фурна и шкафове от под до таван, от страната на трапезарията се отваря ажурна етажерка, която да внася уют към масата за хранене, а към входното пространство остава скрита вратата към тоалетна.

 

Пластиката на жилището се пренася и към спалнята и банята, където отново търсихме цвят, контраст и различни текстури, които да обогатят допълнително пространството. Поради размера на спалнята, успяхме да ситуираме отделен дрешник, разделен от спалнята със матирана стъклена преграда, която да дава допълнителна дълбочина на пространството, но и да скрива организацията в дрешника.

 

За разлика размерите на повечето бани в наши дни, тази бе достатъчно голяма, за да може да интегрираме голяма мивка, отделна просторна душ зона и ниша от под до таван за съхранение.

 

В заключение искаме да обърнем внимание и на входното пространство. Тъй като е част от дневната зона, за нас беше изключително важно да успеем да скрием всички обувки и якета, но и да създадем комфорт на обитателите. В зоната на входа се забелязва, че в дървения под е интегрирам „килим“ от гранитогресни плочки, което да позволява спокойно движение при влизане в жилището.